De e-bike: we zien deze moderne variant van de oude vertrouwde fiets steeds vaker over de rotondes en door de polders scheuren. En met goede reden! De e-bike is ideaal wanneer je lange stukken moet fietsen. Of bijvoorbeeld wanneer je liever de auto laat staan en met de fiets naar je werk gaat, maar geen zin hebt om moe te worden (of om bezweet aan te komen). Stop simpelweg met trappen en zet de elektrische motor van de fiets aan. En gaan met die banaan. Wanneer je op een e-bike rijdt heb je altijd de wind in je rug.

Wat is een e-bike?

Een e-bike is een tweewieler fiets met elektrische ondersteuning. Met de nadruk op ondersteuning. Het is dus geen veredelde scooter die eruit ziet als fiets. Maar heeft wel alle gemakken van een scooter. De motor van de e-bike kan op verschillende worden gebruikt. Zo is het mogelijk om gewoon te beginnen met fietsen en een sensor te laten meten in hoeverre de elektrische motor ondersteuning moet bieden. Een beetje van jezelf en een beetje van de fiets. Dus. Door middel van een voorwiel-, achterwiel-, of middenmotor wordt je ondersteund bij het trappen. De motor kan dus op verschillende plekken geplaatst zijn: het is maar net wat je zelf het fijnste vindt. Zodra je op een e-bike hebt gereden, wil je eigenlijk niets anders meer!

Waarom een e-bike?

De e-bike heeft al lang niet meer de ‘snorfiets reputatie’ die het eerst kreeg. E-bikes zijn gewoon een strak alternatief voor de fiets én voor de auto. Voor de korte stukken kun je uiteraard gewoon zelf fietsen – misschien stiekem met een beetje ondersteuning van de motor – en voor de lange stukken maak je wat meer gebruik van de motor. Maar het kiezen van je nieuwe e-bike is nog niet simpel. Het aanbod is groot en door de stijgende populariteit van deze fiets wordt de markt overspoeld. Waar moet je dan op letten bij de aanschaf?

Een e-bike aanschaffen

Laat je altijd goed informeren wanneer je nieuw vervoer aanschaft. Er zijn enorm veel verschillende modellen die allemaal hun eigen voordelen en nadelen hebben. Je kiest bijvoorbeeld zelf waar de motor van de fiets zit. En wat voor accu wil je erbij? Budget is erg belangrijk bij de aanschaf. Alhoewel elektrische fietsen tegenwoordig ook steeds goedkoper worden. In ieder geval goedkoper vergeleken met de traditionele fiets, die vaak al prijzig genoeg zijn. Laat je in ieder geval voldoende adviseren bij een speciaalzaak: zo vind je de beste fiets voor jou!